chcem sa zabiť

Rozhovor s človekom, ktorý uvažuje nad samovraždou

Ak máme podozrenie, že niekto v našom okolí premýšľa nad samovraždou, mávame často rôzne pocity. Chceme aby bola daná osoba v bezpečí, ale na druhej strane sa bojíme čokoľvek opýtať a riešiť – čo ak by sme tak predsa ešte jej myšlienky posilnili?

Takéto úvahy vyplývajú z jedného z najčastejších mýtov o samovražderozhovor o samovražde k nej navádza. Nie je to pravda. Je však úplne v poriadku, že  v podobných situáciách prežívame nepríjemné pocity. Avšak ak človek vykazuje varovné príznaky, alebo hovorí o samovražde, netreba to brať na ľahkú váhu a je potrebné mu poskytnúť čo najvčasnejšiu pomoc.

Ak človek premýšľa nad samovraždou, je kriticky dôležité, aby sme túto situáciu neignorovali. Zatiaľ čo myšlienka na rozhovor s takýmto človekom môže vyvolávať pocity strachu, potrebujú ľudia so samovražednými myšlienkami niekoho, na koho by sa mohli obrátiť a s kým by sa mohli porozprávať. Práve takýto rozhovor môže človeku uľaviť natoľko, že sa rozhodne vyhľadať pomoc a žiť ďalej.

chcem sa zabiť 3

Ak chceš začať rozhovor, môžeš použiť napríklad tieto, alebo im podobné vety:

  • „V poslednej dobe sa o Teba dosť bojím“
  • „Nedávno som si všimol/všimla u Teba nejaké zmeny a zaujíma ma, ako sa Ti darí.“
  • „Už dlhšie sa Ťa chcem spýtať ako sa máš, pretože mám pocit, že v poslednej dobe nie si sám/sama sebou.“

Prvou najdôležitejšou vecou pri rozhovore s človekom uvažujúcim o samovražde je posúdenie toho, či je jeho život v momentálnom ohrození. Môžeme si to overiť napríklad takto:

  • „Rozmýšľaš nad samovraždou teraz?“
  • „Máš nejaký plán, ako by si to spravil? Podnikol si už nejaké kroky? (vpichnutie drogy, prehltnutie liekov,…)“

Ak zistíš, že je daný človek v momentálnom ohrození života, volaj okamžite 155 alebo 112. Odborníci na týchto linkách sú na takéto situácie školení a potrebuješ v nich pomoc.

Ak nie je v akútnom ohrození života a chce sa len s tebou porozprávať, nasledujúce informácie ti v tom môžu pomôcť. Je však potrebné uvedomiť si, že ľudský život je príliš vzácny na to, aby sme pristupovali k podobnej situácii ako hrdinovia, ktorí nepotrebujú pomoc alebo poradiť. Preto sa nebojte kontaktovať a požiadať o pomoc odborníka. Obrátiť sa môžete aj na anonymnú linku pomoci www.ipcko.sk alebo telefonicky na 0800 500 333.

chcem sa zabiť 2

Pri rozhovore s človekom uvažujúcom o samovražde:

Toto ÁNO:

 VŽDY ber človeka uvažujúceho o samovražde vážne

Samozrejme sa môže stať, že niekto berie slová o samovražde na ľahkú mieru a nemyslí to vážne, možno dokonca len sranduje. Nestojí to však za to, aby sme takýto prípad podcenili. Preto vždy berieme podobné slová vážne a hľadáme, čo je za nimi.

 Buď sám sebou

Daj tomuto človeku jasne najavo, že sa úprimne zaujímaš a že si tam momentálne s ním. Výber slov nie je v tomto momente tak podstatný, ako by sme si mohli myslieť. Ak sa skutočne zaujímame, náš hlas a správanie to ukážu.

 Počúvaj

Tvoje počúvanie umožňuje druhému človeku odventilovať svoje nahromadené emócie, či už je to strach, hnev alebo iné. Napriek tomu, že váš spoločný rozhovor na Teba môže pôsobiť veľmi nepríjemne, to, že sa Ti kamoš s pocitmi zdôveruje, je skvelá vec!

 Buď empatický

To, čo od kamoša počuješ, bez hodnotenia prijmi, skús byť pokojný, trpezlivý a akceptujúci. Práve sa ti niekto môže zdôverovať s pocitmi, o ktorých nemusel ešte nikdy nikomu povedať a to je naozaj úžasné! Presne tak ako to, že si tam teraz pre neho/ňu a takto pomáhaš!

 Prejav nádej

Napriek tomu, že človek premýšľajúci nad samovraždou momentálne žiadnu nádej vidieť nemusí, potrebuje ju cítiť. Môžeš mu/jej dať najavo, že je jej/jeho život pre teba dôležitý. Uisti človeka v tom, že takéto myšlienky sú len dočasné a ponúkni mu pomoc (môžeš mu povedať o zdrojoch a kontaktoch pomoci).

Toto NIE:

 Nehádaj sa so človekom uvažujúcim nad spáchaním samovraždy

Pri rozhovore je dobré vyhnúť sa vetám ako: „Ešte máš pred sebou celý život!“, „Vieš koľkým ľuďom by to ublížilo?“ alebo „Pozri sa na svetlú stránku“. Človek so samovražednými myšlienkami zavalený negatívnymi emóciami toto momentálne nedokáže. Je preto potrebné najprv negatívne emócie odventilovať, vypustiť.

 Netvár sa šokovane, nedávaj lekcie o hodnote života, nepoučuj o nesprávnosti samovraždy

 Nesľubuj, že to nikomu nepovieš

Ak ide o niekomu život, takéto sľuby nie sú na mieste. Možno pre bezpečie samovražedného človeka budeš musieť kontaktovať odborníka, čím by si porušil svoj sľub a pravdepodobne stratil dôveru danej osoby.

 Neobviňuj seba

Nedostatok pocitu šťastia u niekoho alebo depresívne pocity nie sú tvojou zodpovednosťou, nie je to tvoja chyba!

chcem sa zabiť 5

Otázky, ktoré môžeš v rozhovore použiť:

  • „Kedy si začal/a mať takéto myšlienky?“
  • „Stalo sa niečo, po čom si sa takto začal/a cítiť?“
  • „Ako ti môžem teraz najlepšie pomôcť?“
  • Premýšľal/a si nad tým, že by si požiadal/a o pomoc?“

Čo môžeš v rozhovore povedať, aby si pomohol/la?

  • „Nie si v tom sám, som tu teraz pre Teba.“
  • „Možno tomu momentálne neveríš, ale to, ako sa teraz cítiš, sa zmení.“
  • „Možno nedokážem úplne pochopiť to, čo práve prežívaš, ale záleží mi na Tebe a chcem pomôcť.“
  • „Ak to budeš chcieť vzdať, povedz si, že vydržíš ešte jeden deň, jednu hodinu, minútu – čokoľvek čo zvládneš.“

chcem sa zabiť 4

Ak si pri niekom, kto sa pred chvíľou pokúsil o samovraždu:

  • Nenechávaj ho/ju osamote
  • Volaj na 155 alebo 112
  • Pokús sa zistiť, či je daná osoba pod vplyvom alkoholu alebo iných drog, prípadne či je možné predávkovanie
  • Kontaktuj niekoho z rodiny alebo kamaráta a povedz im o tom, čo sa deje (je nápomocné, ak si takto v podpornom kontakte ešte s niekým, kto vie čo sa deje a kde momentálne si)

Teší nás, že sú na svete ľudia ako TY – ktorí práve teraz čítajú tento článok a sú ochotní niekomu takto pomôcť. Chápeme, že je to niekedy veľmi strašidelné. Ale ver nám, ak Ti povieme, že prekonanie tohto strachu bude naozaj stáť za to a máš na to, ho prekonať a niekomu pomôcť zachrániť a pokračovať v živote!

ZDROJ: helpguide.org, mayoclinic.org, healthyplace.com