Vieš si teraz pomôcť aj ty sám, ako?

Veľmi nás teší, že si sa rozhodol/la dnes urobiť niečo pre to, aby Ti bolo lepšie! Uvedomujeme si, že to chce veľa sily, námahy a odhodlania. Vieme, že to niekedy nie je jednoduché a napriek tomu je pre nás obdivuhodné, že si momentálne na našej stránke a hľadáš spôsob ako to riešiť a čo urobiť pre to, aby si sa cítil/a lepšie!

Každý z nás je jedinečný, máme iný organizmus, máme za sebou iné spomienky, okolo seba iných ľudí,… Preto aj každému z nás dokáže najlepšie pomôcť niečo iné. Práve preto Ti skúsime ponúknuť niečo, čo by Ti mohlo aspoň čiastočne pomôcť cítiť sa lepšie. Pokojne vyskúšaj toho viac, aj všetko! Je v poriadku, ak hneď nebudeš cítiť pocit úľavy, časom príde. Ak by sa Ti naše odporúčania nezdali alebo by žiadne z nich nefungovali, môžeš nám napísať na www.ipcko.sk/chatovaporadna alebo bezplatne zavolať na 0800 500 333 a s naším online poradcom sa zadarmo a anonymne pozrieť na to, čo by bolo to najlepšie práve pre Teba.

Nezostávaj sám/sama – Hovor o tom!

Nie si bremeno. Ľudia sa o teba zaujímajú, aj keď možno nemáš ten pocit. Záleží na TEBE a na tom, čo prežívaš. Nemusíš byť na to sám! Hovor o tom! Predstav si nachvíľu seba ako skriňu na oblečenie a svoje starosti, ktoré ťa trápia, ako oblečenie. Čím viac oblečenia budeš do skrine dávať, tým bude plnšia. Najprv ho tam dáš v poriadku, potom ho musíš trochu rukami zatlačiť, neskôr pritlačíš aj nohou, až kým nakoniec je jediná cesta dostať oblečenie do skrine hodom a následným rýchlym zatvorením dverí. Takúto skriňu však potom už neotvoríme bez toho, aby nás nezavalila lavína oblečenia. Ak si však sem tam v skrini poriadime, nemáme problém tam oblečenie dať. Presne tak je to aj s našou mysľou a psychikou. Ak hovoríme o našich starostiach a uložíme tak neporiadok v skrini, zvládame ukladanie oblečenia úplne v pohode. Zdôver sa blízkej osobe, pri ktorej sa cítiš bezpečne, alebo napíš nám na IPčko.sk. Sme tu pre Teba.

Dýchaj!

Keď je toho na Teba naozaj veľa, tvoje telo sa pomaly začne dostávať do stresu. Stres nám signalizuje nadmernú záťaž, ktorá je na nás a naše telo vyvíjaná. Srdce nám vtedy bije rýchlejšie a presne tak sa zrýchľuje aj náš dych. Poznáš to, že? Keď sa ti to stane nabudúce, skús sa zamerať na svoj dych a spomaľ ho (napr. skús sa 4 sekundy nadychovať, na 4 sekundy zadržať dych a 4 sekundy vydychovať). Takýmto spôsobom spomalíš svoj dych, s ním aj tlkot srdca a samozrejme aj svoje myšlienky. Zrazu tú situáciu vidíš trochu inak, však?

Oddýchni si

Počas spánku oddychuje nielen naše telo ale i naša myseľ. Možno si si všimol, že keď sa ráno zobudíš, dokážeš sa efektívnejšie učiť, alebo lepšie dokážeš zvládnuť niektoré emócie. Ak si však unavený, tak ťa dokáže vytočiť aj to, že niekto pri tebe hlasno dýcha… Je dôležité, aby sme spánku a oddychu venovali dostatočný čas, aby sme mohli fungovať počas bežného dňa naplno a mohli robiť to, čo máme radi.

Športuj

Pohyb nie je dobrý len na odpútanie sa od myšlienok, ktoré nás prenasledujú a trápia, ale tiež sa pri ňom uvoľňujú hormóny, ktoré nám navodzujú pocit šťastia. Možno poznáš ten pocit, keď si sa na tréningu zničil tak, že si nevedel chodiť, ale bol si aj tak spokojný a cítil si sa psychicky dobre? Presne o tom píšeme.

Vypíš alebo vykresli sa

Uvedomujeme si, že táto rada znie možno detinsky, ale ona naozaj funguje. A dokonca ani antistresové omáľovánky nie sú len sranda! Z našich skúseností vieme, že ľuďom v náročných životných situáciách pomáha „odpustiť paru“ alebo cítiť sa lepšie, ak o tom, čo prežívajú, napíšu na papier alebo do PC. Alebo si niečo nakreslia, namaľujú, vymodelujú,… Nikomu to nemusíš posielať, je to len a len tvoje presne tak ako rozhodnutie o tom, čo so svojím výtvorom spravíš (pokojne ho môžeš zahodiť, vymazať). Čo z toho skúsiš teda ty?

Vyhraď si čas pre seba

Čas pre seba je naozaj veľmi dôležitý. Je to čas kedy konečne popri všetkých povinnostiach a domácich prácach (nevylučujeme, že niekto svoj voľný čas trávi najradšej domácimi prácami :-P) robíme to, čo máme radi a čo nám vie vyčariť úsmev na tvári. Kopec povinností zvládame oveľa lahšie, ak medzi ne zaradíme našej obľúbené aktivity, ktoré nás dokážu dobyť energiou.