Je OK, že nie si OK

Ahoj,
v IPčku je našou misiou byť blízko ľuďom, ktorí sa niečím trápia, je im ťažko na duši. Sme presvedčení, že nikto na svete by so svojimi ťažkosťami nemal zostávať sám alebo sama, a tak sme tu my, psychológovia a psychologičky na linkách dôvery.
Možno sa Ti to bude zdať zvláštne, keďže sa často (pri online či telefonických rozhovoroch) ani nevidíme, ale ZÁLEŽÍ NÁM NA TEBE! Záleží nám na tom, ako sa cítiš, čo práve prežívaš, a čo potrebuješ.

Je OK, že sú dni a chvíle v Tvojom živote, kedy sa necítiš OK.

To podstatné je, nezostávať so svojimi myšlienkami, pocitmi aj bolesťami osamote.
Práve preto je tu IPčko.

IPčko od roku 2012 stojí pri tých najzraniteľnejších, najčastejšie pri mladých ľuďoch, ktorí potrebujú podporu, prijatie a pomoc. IPčko je partia nadšených psychologičiek a psychológov, ktorí venujú svoj voľný čas ľuďom v Tvojom veku, ktorí sa ocitli v zložitých, často až krízových životných situáciách.

Poskytujeme dostupnú podporu, prijatie a profesionálnu odbornú pomoc v bezpečí a anonymite.

Psychologická pomoc u nás je nonstop – bezplatne – anonymne na IPčko.sk, Dobrá linka a Krízová linka pomoci prostredníctvom chatu, e-mailu, videa aj telefónu na bezplatnom čísle 0800 500 333 a „face to face“ v Klube Machovisko a v Káčku.

Požiadať o pomoc nie je nikdy hanbou ani zlyhaním – práve naopak.

Z našich skúseností vnímame, že požiadať o pomoc chce naozaj veľa síl a neskutočnú dávku odvahy. Niekedy je bremeno, ktoré nám prinesie život, príliš ťažké a je úplne v poriadku, ak o tom niekomu povieme. Je ľahšie niesť bremeno na chvíľu spolu s niekým, kto nám pomôže alebo počká, kým sa zmenší.

Ak Ťa práve bolí duša, nezostávaj so svojou bolesťou osamote.

Možno sa pýtaš, či je normálne, že sa Ti objavila v hlave myšlienka na samovraždu?

V živote každého jedného z nás sa takáto myšlienka objaví.

Príde a odíde. A toto sa dá považovať za normálne.

Čo nie je úplne OK, je, keď sa takéto myšlienky objavujú častejšie, sú silnejšie a viac v hlave „kričia“.

Myšlienky na samovraždu nevznikajú len tak samé od seba. Ľudia sa častokrát ocitajú v náročných situáciách. Sú to momenty, keď máte pocit, že sa na nás rúti úplne všetko a nič nejde tak, ako by malo. A toto vie poriadne vyčerpať a nahnevať. Je to ako guľa, ktorá je na začiatku malá a zvládnuteľná, postupne sa zväčšuje až máme pocit, že je väčšia ako my a zvalcuje nás.

Vtedy fakt túžime po tom, aby to skončilo, aby sme už mali ticho, pokoj a oddýchli si od toho všetkého.

V takýchto náročných chvíľach, keď sme na ne sami, sa môže zdať, že samovražda je jediné východisko.

OMYL.

Samovražda NIE JE RIEŠENIE, neprinesie pokoj ani rovnováhu.

Samovražda je skratka,  ktorou sa snažíme „ujsť“ pred tou veľkou bolesťou, ktorú prežívame. Často v domnienke, že sa tej bolesti zbavíme a pre všetkých to bude lepšie. NIE JE TO PRAVDA.  Myšlienky na samovraždu a činy, ktoré k samovražde smerujú, prinášajú viac bolesti nám aj ľuďom okolo nás.

POMOC EXISTUJE, existujú možnosti, vďaka ktorým Ti môže byť ľahšie. No je normálne, že v tej bolesti ich nie si schopný sám, či sama vidieť.

Preto sme sa rozhodli vytvoriť toto leporelo, v ktorom nájdeš odpovede na otázky, ktoré Ti víria v hlave, možnosti, ako náročné momenty spojené s myšlienkou na samovraždu zvládnuť, ale najmä o tom, kde je pomoc, a ako sa k nej dostať.

NEZOSTÁVAJ SO SVOJIMI POCITMI OSAMOTE.

SME TU.

#POMOCEXISTUJE

#SPOLUTOZVLÁDNEME

V našich životoch sa môže udiať veľmi veľa udalostí a situácií, pri ktorých pociťujeme vnútornú emocionálnu bolesť. Tieto situácie, a to ako nás zasiahnu, sa u každého človeka líši. Sme jedineční, a preto sú jedinečné aj schopnosti a možnosti, ako túto bolesť zvládnuť a vyrovnať sa s ňou.

Áno, môžeme sa ocitnúť v situácii, v ktorej si môžeme myslieť, že iné riešenie ako samovražda nie je, ale to nie je pravda. Keď nám je ťažko, môžeme mať pocit, že tá bolesť nikdy neskončí, ale opak je pravdou. Každá náročná a krízová situácia trvá nejaký čas, má začiatok, ale má aj koniec. A tie konce prichádzajú aj vďaka tomu, že sa nájdu riešenia, že sa intenzita pocitov zmení alebo sa objaví v živote nejaká zmena. Niekedy si naozaj potrebujeme dopriať čas potrebný na to, aby sa veci zmenili a bolesť ustúpila a v tom nám môže pomôcť aj niekto iný.

Odborníci pri skúmaní osobných príbehov ľudí, ktorí sa dostali do hraničnej situácie, popisujú predchádzajúce traumatické zážitky, psychické ochorenia, napríklad depresiu a rôzne typy strát a podobne. Z našich skúseností vyplýva, že príčina samovražedného konania je zväčša reťazenie ťažkých situácií a strát.

Tiež môžeme potvrdiť, že ľudia, ktorí v týchto chvíľach požiadajú o pomoc, dokážu vďaka spolupráci s odborníkom ťažkosti zvládnuť.

Skôr je to o tom, že vo chvíľach prežívanej bolesti riešenia nie sme schopní vidieť a hľadať. Vnútorná bolesť bráni nášmu mysleniu nájsť a využiť ďalšie možnosti alebo ich prijať od tých, ktorí nám ich ponúkajú.
Ale oni tu naozaj sú, tieto riešenia existujú a práve odborníci Ti v ich hľadaní môžu a chcú pomôcť. Pomôž im v tom a daj im šancu, aby v tom boli s Tebou a ukázali Ti ďalšie možnosti.

Čo robiť, ak mám myšlienky na samovraždu práve teraz?

Napriek tomu, že práve teraz môžeš prežívať niečo, čo Ťa veľmi bolí, skús týchto pár krokov, ktoré môžu byť práve v tejto chvíli užitočné.

Odlož to a dopraj si čas

Myšlienka, ktorú teraz máš v hlave sa nemusí stať realitou. Nemusíš konať podľa nej. Dopraj si 24 hodín – dohodni sa sám/sama so sebou, že najbližších 24 hodín si neublížiš, ale vyžiješ tento čas na rozhovor s niekým, komu dôveruješ a komu povieš o svojich myšlienkach, pocitoch aj potrebách. Nezostávaj v týchto chvíľach osamote. Ak máš pocit, že teraz v Tvojom okolí nie je nikto, komu o tom chceš povedať, môžeš využiť nonstop dostupnú anonymnú pomoc na IPčko.sk a na Krízovej linke pomoci (0800 500 333). Nie je čo stratiť. Obrátiť sa na anonymnú bezplatnú nonstop Krízovú linku pomoci alebo na IPčko.sk je skvelý spôsob, ako zo seba všetky tie pocity, s ktorými bojuješ dostať a získať užitočné informácie a možnosti, ako sa so svojimi ťažkosťami vysporiadať. Ak chceš pomôcť sebe alebo niekomu inému, je to skvelé miesto, kde začať.

Bezpečie a bezpečnostný plán

Nájdi si a choď na miesto, kde sa cítiš bezpečne. Odlož veci, ktorými by si si mohol/mohla ublížiť alebo o to požiadaj niekoho, kto je pri Tebe. Napíš si zoznam telefónnych čísel priateľov, rodiny, psychológa, lekára a liniek pomoci, ktorí Ti pomôžu, keď Ti bude ťažko.

Nenechaj si to pre seba

Prvým krokom k zvládnutiu myšlienok na samovraždu je hovoriť o nich a zdieľať ich s niekým, komu dôveruješ. Ak by sa stalo, že človek, s ktorým o tom hovoríš, Tvojej situácii nerozumie dostatočne, skontaktuj sa s niekým ďalším. Môže to byť priateľ, rodina, odborník, učiteľ, lekár alebo poradca na linke pomoci. Rozprávanie o myšlienkach a pocitoch napomáha uvoľniť tlak, ktorý cítiš. Pokús sa byť s niekým v kontakte každý deň.

Denný režim

Vytvor si a napíš rozvrh svojho dňa. Snaž sa ho dodržiavať, nech sa deje čokoľvek, najmä vo chvíľach, keď cítiš, že nie si OK.

Čo mi robí a robilo radosť

Venuj sa aktivitám, ktoré Ti robia radosť alebo pri ktorých sa cítiš lepšie, čo i len na chvíľku. Keď máš pocit, že je tých vecí teraz málo, vráť sa k tým, ktoré Ťa bavili predtým.

Môj cieľ

Aký je Tvoj cieľ? Kam chceš cestovať? Akú knihu si chceš prečítať? Čo nové sa chceš naučiť? S kým sa chceš stretnúť? Zapíš si svoje ciele a sny a daj si ich na miesto, kde ich budeš vidieť alebo do svojho denníka, v ktorom si môžeš listovať vo chvíľach, keď potrebuješ povzbudiť, ale aj vo chvíľach, keď Ti je lepšie a chceš sa k nim priblížiť.

Ak v súčasnosti pre to, ako ťažko Ti je, nemáš cieľ, ktorý by si chcel/a dosiahnuť, skús si spomenúť, po čom si túžil/a v minulosti. Ktoré z tých snov, hoc nie veľkých sa Ti podarilo naplniť? Čo všetko si pre to urobil/a? V čom si v tom čase vyvinul / vyvinula výnimočnú energiu a kde sa vtedy vzala? Ako by Ti to, čo si kedysi urobil pre splnenie svojich snov, mohol/mohla využiť teraz na prekonanie toho náročného, čo prežívaš? 

Keď prežívame náročné chvíle, aj bežné činnosti zvyknú byť výzvou. V každom dni si môžeš určiť niekoľko činností, ktoré je teraz pre Teba náročné robiť, no potrebuješ ich urobiť alebo Ti v minulosti prinášali radosť. Napr. pripraviť si 1 teplé jedlo,  upratať 1 miestnosť v dome/ byte, polhodinku maľovať alebo ísť na hodinovú prechádzku, von s niekým známym…

Pohyb

Skús si dopriať každý deň nejaký pohyb – vychádzka do prírody, turistika, bicykel, joga…čokoľvek, pri čom sa budeš cítiť lepšie.

Naozaj Ťa veľmi podporujeme vo vyskúšaní týchto možností.

Nezostávaj s tým, čo sa deje osamote, pretože samota môže tieto myšlienky zhoršiť. Volaj, napíš, navštív alebo sa stretni s niekým, kto bude pre Teba oporou.

Možno premýšľaš nad tým, že ťaživé myšlienky zaženieš alkoholom, či drogami. Nerob to. Pod ich vplyvom môžu byť tieto myšlienky ešte intenzívnejšie. Vo chvíľach, keď máš myšlienky na ukončenie života, pokús sa alkohol alebo drogy odložiť, zamknúť alebo vyhodiť. Opäť o to môžeš požiadať aj niekoho blízkeho.

Nahraď činnosti a odlož veci, ktoré zhoršujú Tvoje pocity a myšlienky, napríklad ak počúvaš hudbu, pri ktorej sa cítiš smutne, pusti si inú, veselšiu, odlož fotografie, listy, ktoré v Tebe môžu vyvolávať negatívne a smutné pocity. Aj keď to môže byť náročné, pokús sa rozptýliť svoje myšlienky, pretože práve tým, že im venuješ veľkú pozornosť, ich môžeš ešte posilniť. Na rozptýlenie môžeš vyskúšať niečo z toho, čo sme popísali vyššie.

Ak máš pocit, že Tvoj blízky alebo Tvoj priateľ uvažuje nad samovraždou, porozprávaj sa s ním o svojich obavách. Dôležité je rozhovor začať tým, že mu dáš najavo, že Ti na ňom/ nej záleží a chceš pre neho to najlepšie, aby bol/a v poriadku a v bezpečí. Je úplne v poriadku sa priamo, ale citlivo opýtať, či uvažuje nad samovraždou. Táto otázka nezvyšuje riziko samovraždy, je to mýtus, ako napríklad aj ten, že kto hovorí o samovražde, tak ju nespácha.

Tento rozhovor môže priniesť rôzne pocity na oboch stranách, preto s tým ani Ty sám/ sama nemusíš zostávať osamote a podeliť sa o to s blízkymi, či na linke dôvery.

Čo si môžeš všimnúť?

  • akákoľvek zmena v správaní dotyčného;
  • hovorí o pocite beznádeje a osamelosti;
  • naznačuje alebo hovorí, že ​​nemá dôvod ďalej žiť;
  • ukončuje dlhodobé záležitosti;
  • má výraznú zmenu stravovacích a spánkových návykov;
  • konzumuje alkohol alebo drogy;
  • vyhýba sa sociálnym interakciám s ostatnými alebo sa začne správať rizikovo;
  • pociťuje hnev;
  • pociťuje extrémnu úzkosť alebo rozrušenie;
  • zažíva prudké zmeny nálady;
  • hovorí o samovražde ako o východisku.

Toto sú iba niektoré z možných prejavov a zmien v správaní. Ak u niekoho spozoruješ niektorú z nich, neznamená to, že hneď uvažuje nad samovraždou. Rovnako môže nastať aj situácia, že u svojho blízkeho neobjaví ani jedna zmena, či varovný signál. Každý z nás je iný, odlišne reaguje na rôzne situácie a aj na tie najťažšie. Aj v tomto prípade je úplne v poriadku, ak sa prídeš poradiť a porozprávať s odborníkom na našu bezplatnú anonymnú nonstop Krízovú linku pomoci – 0800 500 333.

Odporúčame:

  •          Zostať pokojným/ pokojnou a hovoriť aj takým tónom;
  •          Uznať pocity, ktoré Tvoj/a blízky/a má a oceniť ho/ju za to, že o tom s Tebou hovorí;
  •          Ponúknuť mu/jej podporu a povzbudenie;
  •          Opýtať sa, čo pre neho/ňu môžeš urobiť, aby sa cítil/a pokojnejšie;
  •          Povedať o možnostiach odbornej pomoci.

Čo všetko môžeš:

Nenechaj tohto človeka osamote a daj najavo, že ste v tom, čo zažíva spolu.

Povedz, že s ním CHCEŠ byť, nie že MUSÍŠ.

Daj najavo svoju podporu a to, že chceš byť blízko a chceš porozumieť tomu, čo si myslí, potrebuje, nad čím premýšľa, a čo cíti.

Pomôž mu hľadať spôsoby a možnosti, ktoré mu umožnia vidieť situáciu aj inak, ako ju vidí teraz.

Ponúkni mu spoločné aktivity, ktoré ste robili v minulosti, pri ktorých Vám spolu bolo dobre alebo mu/ jej rob spoločnosť v tom, v čom potrebuje.

Poraď sa s niekým, lebo toto nie je jednoduchá cesta a na to, aby si mohol/mohla byť oporou, potrebuješ byť v čo najväčšej pohode aj Ty.

Motivuj k vyhľadaniu pomoci. Pokojne ju hľadajte spolu, môžete sa spoločne obrátiť aj na naše linky pomoci. 

Toto radšej NIE:

Nepoučuj, nemudruj, neraď mu/jej, čo má robiť.

Nemoralizuj a nehovor vety ako:

„Bude dobre…..“

„Iní ľudia majú iné a horšie problémy…“

„ Aj ja som to zažil…“

Nebagatelizuj a nevyvolávaj pocit zahanbenia, pretože to, čo tento človek prežíva, mu bráni žiť spokojne a šťastne a zväčša nevie, čo by v danej situácii mal robiť.

Čo robiť, ak je situácia akútna a obávaš sa, že Tvoj blízky si teraz alebo v blízkej budúcnosti ublíži?

  • Zavolaj na číslo 112.
  • Zostaň, kým nepríde pomoc.
  • Ak je to možné, choďte spolu na bezpečné miesto alebo sa pokús odstrániť všetko, čím by sa dalo ublížiť si.
  • Počúvaj a buď podporou, ale nesúď, nehádaj sa, nevyhrážaj sa, ani nekrič.
  • Nehraj sa na superhrdinu a požiadaj o pomoc.
  • Nesľubuj, že o tom nikomu nepovieš, pretože práve to, že sa o tom podelíš s ďalším človekom, môže Tvojmu blízkemu zachrániť život.
  • Zavolaj na Krízovú linku pomoci – bezplatné telefónne číslo 0800 500 333

Pokiaľ si Ty alebo niekto v Tvojom okolí v bezprostrednom ohrození zdravia alebo života, neváhaj kontaktovať 112.

Keby niečo…sme TU…

Zdroje: https://www.helpguide.org/articles/suicide-prevention/are-you-feeling-suicidal.htm
https://www.healthline.com/health/suicide-and-suicidal-behavior#outlook