Čo potrebujem vedieť, ak premýšľam nad samovraždou?

Neviem, čo sa momentálne v tvojom živote deje. Neviem, čo momentálne teraz prežívaš alebo akú silnú bolesť cítiš. Neviem, čím všetkým si si musel/a prejsť, aby sa u Teba objavili myšlienky na samovraždu.

Ale určite Ti viem povedať, že v tom nie si osamote!

     Možno Ti to príde len ako fráza, ktorú často počúvaš, alebo ktorú by si od psychológa očakával/a. Ale dovoľ mi vysvetliť Ti , čo pod ňou myslím.

Na mieste, kde si sa ocitol/ocitla práve teraz Ty, kedysi stáli, alebo dokonca aj momentálne stoja, aj tí z najuznávanejších, najbohatších, najtalentovanejších a najinteligentnejších ľudí na svete. U mnohých z nás sa vynoria takéto myšlienky v situácii, kedy je toho na náš príliš alebo keď na základe viacerých skúseností začíname strácať nádej na zmenu.

Avšak v takejto chvíli si niekedy nedokážeme uvedomiť, že bolesť a depresiu dokážeme liečiť a nádej dokážeme posilniť a obnoviť. Nezávisle od toho, v akej situácii sa momentálne nachádzaš, stále existujú ľudia, miesta alebo skúsenosti, ktoré ešte len prídu do tvojho života a prispejú v ňom k nejakej zmene. Nie je to jednoduché a naozaj to chce veľkú silu a odvahu spraviť krok preč od myšlienok na smrť.

    Je však dôležité uvedomiť si, že na to nemusíš byť sám/sama a túto silu a odvahu Ti môže pomôcť nájsť viacero vecí.

Čo ak nad samovraždou premýšľam?

  • Je potrebné uvedomiť si, že myšlienky na samovraždu sú len myšlienkami. Nemusíš podľa nich konať, bez ohľadu na to, aké silné sú!
  • Veľakrát zabúdame na to, že naše emócie nie sú stále, ale práve naopak – neustále sa menia. Zajtra sa môžeš cítiť úplne inak ako v tejto chvíli. Dôkazom ti môže byť aj to, ak si porovnáš napríklad svoju momentálnu náladu s tým, ako ti bolo včera, alebo ako si sa mal(a pred nejakým časom v minulosti
  • Máš rovnako veľkú a silnú schopnosť prežívať veselé emócie ako tie, ktoré v tebe vyvolávajú stres
  • V živote každého z nás sú nejaké pohľady, zvuky, skúsenosti, zážitky, aktivity,… ktoré nás dokážu potešiť. Skús ich pohľadať a napríklad si ich zapísať!
  • Niekedy je to náročné, ale buďme na seba milí a trpezliví! Tak ako dlhšie trvalo, kým sa myšlienky na samovraždu objavili, bude chvíľu trvať, kým sa zmiernia a zmiznú. Aj keď teraz nevidíš žiadnu cestu vpred, môžeš si byť istý/á, že spôsob, ako momentálne nad vecami premýšľaš, sa určite zmení.
  • Nie si v tom, čo prežívaš, osamote. Porozprávať sa o tom môžeš anonymne, bezplatne aj hneď teraz so psychológmi na telefonickej Krízovej linke pomoci 0800 500 333.

Nejaké obdobie, kedy sa ľudia zamyslia nad samovraždou, je v ľudských životoch časté.

Ak Tvojou mysľou teda prebehli myšlienky na ukončenie života, neznamená to, že si sa zbláznil/a, si slabý/á alebo nejak „pokazený/á“. Znamená to len to, že máš v sebe teraz viac bolesti, ako momentálne dokážeš zvládnuť. Aj keď táto bolesť vyzerá momentálne nezvládnuteľne a máš pocit, že nikdy neskončí, uisťujem ťa, že môžeš tieto situácie prekonať a tieto pocity, myšlienky a bolesť tu nebudú navždy.

Zvládneš to! Záleží na TEBE!